Da riješimo jednačinu: Glavni uzrok zagađenja Sarajeva su, da budemo realni, mala primanja

Sarajevo je najzagađeniji grad Europe, a obično i među prvih pet svijeta, i to svakodnevno.

I dok se godinama traže rješenja za zagađenje zraka, utopljavanje objekata, zamjena peći i slično, apsolutno se ne dešava.

Gradska raja u urbanim dijelovima grada “prosipaju” šale u kojima se nalaze sugrađanima čije kuće se nalaze na brdima.

Godinama se iznalazi neko rješenje, a rješenja nigdje. I neće ga biti odmah da vam kažemo. Možemo mi glumiti stručnjake, mogu Forto, Sattler i kompanija obilaziti zgrade i obećavati šta hoće, može Europska unija dati para koliko hoće, ali ništa se promijeniti neće.

Odmah da vam kažemo mi imamo čarobni recept kako da se smanji zagađenje i kako da napokon dišemo normalan zrak!

Pa je** vas dan dajte ljudima normalna primanja, normalne penzije, smanjite troškove, smanjite cijene osnovnih stvari za život. Pa da vidite kako se kupuju konvektori, klime, pa čak i prave toplotne pumpe. Nijedan trošak nije velik kada ti imaš normalnu platu.

Eto ono neko rado tovari ugalj, drva, pa unosi, pa cijepa, pa opet unosi do kuće, pa loži, pa potpaljuje, pa puše da se raspali, pa dodaje, pa provjerava vatru, pa opet sve ispočetka i možda ne baš ovim redoslijedom.

Eto svi to obožavaju da rade i hajmo ih na stub srama jer lože. Daj ljudima PLATE DOSTOJE ČOVJEKU pa da vidiš kako na dugme ugriju kuću.

Eto ono dedo ne bi volio da pomjeri termostat pa sa ugodnih 23 digne temperaturu na još ugodnijih 25 stepeni.

Od čega?! I ovo što loži isto da ne loži, to se nešto umlači prostorija, pa pod deke.

Da vidiš kako dedo pravi izolaciju na kući, sve po standardima razvijenih zemalja, to stiropor debljine ove i ove, to prozori ovakvi i onakvi. ALI NEMA!!!

Ono što je u svijetu normalno mi ne možemo od naše jadne tri stojice da napravimo i zato ne beljezgajte, izađite i udišite zraka zvanog “sirotinja”.

Ovaj zrak se zove sirotinjski, jer to i jesmo i tu ste nas i doveli! I ponavljam, možete vi izmišljati šta hoćete, jedino rješenje je daj ljudima PARE, daj PLATE, daj PENZIJE dostojne čovjeku, da vidiš kako će se zrak raščistiti odmah, bit će ko na Bjelašnici!