Pfizer vakcina djelotvorna i na omikron, ali nakon treće doze

Preliminarne laboratorijske studije su pokazale da dvije doze Pfizer/BioNTech vakcine protiv koronavirusa možda neće pružiti dovoljnu zaštitu od novog soja omikron, ali tri doze ga mogu neutralizirati, objavljeno je u srijedu iz ove dvije kompanije.

Uzorci kod osoba koje su primile dvije doze vakcine protiv Covid-19 u prosjeku su imale preko 25 puta smanju sposobnost neutralizacije omikron soja virusa u odnosu na prethodni oblik virusa, “što ukazuje da dvije doze BNT162b2 možda neće biti dovoljne za zaštitu protiv infekcije omikron sojem”, kazali su proizvođači cjepiva, piše CNN.

Ipak, istakli su da dvije doze i dalje mogu pružiti zaštitu od teških bolesti.

Iako dvije doze vakcine i dalje mogu pružiti zaštitu od težeg o bolesti uzrokovane omikron sojem, jasno je iz preliminarnih podataka da se zaštita poboljšava s trećom dozom našeg cjepiva”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Osigurati da se što više osoba u potpunosti vakciniše s prve dvije doze i dopunskom dozom ostaje najbolji način djelovanja za sprječavanje širenja COVID-19”, dodao je.

U istraživanju je korišten serum iz krvi osoba koje su primile dvije ili tri doze vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech. Serumi su sakupljeni od ispitanika tri sedmice nakon druge doze ili mjesec dana nakon treće doze.

Podaci objavljeni u srijedu nisu recenzirani niti objavljeni.

Vjerujemo da s dvije doze i dalje imate relevantnu zaštitu za teže oblike bolesti, ali očito je da je pad antitijela značajan”, rekao je u srijedu dr. Mikael Dolsten, glavni naučni direktor u Pfizeru, dopisniku CNN-a dr. Sanjay Gupta.

Međutim, dobra vijest je da naši podaci uvjerljivo pokazuju kada dobijete pojačanje – treću dozu – nivo antitijela poraste 25 puta i što liči na izvorno povećanje u slučaju s dvije doze koje je dobro štitilo od ranijih sojeva kao što je delta”, dodaje Dolsten, savjetujući uzimanje treće doze vakcine.

Idite i uzmite treće pojačanje i dobit ćete snažan, prilično impresivan odgovor antitijela, kao i jačanje drugog dijela imunološkog sistema, T stanica”, ističe je Dolsten.

Istraživači u Južnoj Africi u utorak su objavili studiju koja je pokazala da varijanta koronavirusa omikron djelomično izmiče zaštiti koju nudi Pfizer vakcina.

Studija je pokazala da su ljudi koji su prethodno bili zaraženi i potom cijepljeni vjerovatno dobro zaštićeni, a Alex Sigal s Instituta za istraživanje zdravlja Afrike u Durbanu, koji je predvodio studijski tim, rekao je za CNN da će pojačivači također vjerojatno zaštititi ljude, prenosi N1.