Foto/ Klanjana dženaza Keninu Lukaču na gradskom groblju Bare

Na sarajevskom groblju Bare danas je klanjana dženaza Keninu Lukaču koji je ubijen prošlog četvrtka.

Ubistvo Lukača dovodi se u vezu s Mehmedom Ramićem, koji je likvidiran na Pofalićima krajem prošle godine, tačnije 12. decembra.

Od tada je u bjekstvu Adel Kabaš (ranije Murtović, uzeo prezime Kabaš od supruge) koji je u bjekstvu.

Za ubistvo Lukača osumnjičeni su Asmir Murtović, brat Adela Kabaša, Sead Adilović i Vedad Višnjić kojima je danas Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor.

Iako su u izjavama istražiteljima izjavili da je Lukač pucao na njih, Tužilaštvo nema takve dokaze obzirom da je pored tijela Lukača pronađen pištolj sa metkom u cijevi i punim okvirom.

Šta je Asmir Murtović ispričao u Tužilaštvu?

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište za određivanje pritvora Asmiru Murtoviću, Seadu Adiloviću i Vedadu Višnjiću, osumnjičenim za ubistvo Kenina Lukača prošlog četvrtka.

Dnevni avaz objavio je izjavu Asmira Murtovića, inače brata Adela Kabaša (promijenio prezime, uzeo prezime supruge), koji je u bjekstvu još od ubistva Mehmeda Ramića, 12. decembra.

Na početku izjave, Murtović ističe da je upravo nakon ubistva Mehmeda Ramića od poznanika saznao da su određena lica dala novac da se on izranjava iz razloga što su on i Mehmed Ramić zajedno sarađivali na prodaji droge u Kantonu Sarajevo.

Od tada do dana 20. januara 2022. osumnjičeni Murtović nije imao nikakve prijetnje od bilo koga.

“Evo Kenina”

20. januara 2022. godine oko 11 ili 12 sati osumnjičeni Murtović Asmir se nalazio u restoranu u naselju Nova Otoka.

Dok sam sjedio u objektu i pio kafu, pored je pješke prošao Kenin Lukač koji je tada, nakon što ga je vidio da sjedi unutra, podigao ruku prema njemu. Tada sam izašao iz objekta i otišao do dostavnog auta a dok sam išao, Kenin mi je mahnuo rukom da priđem njegovom autu, te sam ja i prišao.

Kada sam došao do njegovog auta, Lukač je iz unutrašnjosti otvorio vrata suvozača i tada je ispod jakne izvadio pištolj crne boje i usmjerio ga u mene te mi rekao: “Ulazi, nemoj da ti jeb** mater, upucat ću te!”. Tada sam se samo okrenuo i otišao ponovo u restoran“, izjavio je osumnjičeni Murtović.

Istražiteljima je nakon toga izjavio da je pozvao svoje prijatelje Vedada Višnjića i Seada Adilovića i ispričao im šta se desilo te ih zvao da dođu i da se nađu tu, te da trebaju odnijeti neke namirnice njegovim roditeljima.

Nakon nekog vremena u objekat je došao Sead i onda smo mojim autom Golf 6, bijele boje otišli po Vedada Višnjića kod njega kući kod Bosmala. Nakon što je i Vedo sjeo u auto uputili smo se prema kući da odnesemo te namirnice.

Negdje oko 16 sati došli smo u ulicu te sam pokušao ući na donju kapiju a kada sam vidio da je zaključana okrenuo sam se na kraju ulice s autom i tada prošao u ulicu iznad kuće. Otišao sam u kuću da namirnice odnesem roditeljima a u autu su ostali da sjede Vedad Višnjić i Sead Adilović“, izjavio je Murtović.

U kući se Murtović zadržao neko vrijeme. Prema njegovoj izjavi, ponovo se vratio u auto i tada su pošli negdje na kafu.

Kada sam izlazio autom iz svoje ulice na raskrsnici tada sam vidio da Kenin ide pješke prema svom autu koje je bilo parkirano odmah do raskrsnice u ulici Ruđera Boškovića.

Rekao sam Višnjiću i Adiloviću: ‘Evo Kenina’, jer sam znao da se i Vedo zna od ranije s njim. Tada sam zaustavio auto i nas trojica smo izašli iz auta“, rekao je Murtović.

“Vozi Murto, idemo”

Kada su izašli iz auta Višnjić je navodno rekao Keninu Lukaču da fino popričaju, a prema izjavi Murtovića, tada je Kenin odmah ispod pojasa izvadio pištolj crne boje, koji je ličio na Tetejac i usmjerio ga prema njima trojici.

Onda je Vedad Višnjić rekao Lukaču da spusti pištolj, da fino pričaju a tada su i Višnjić i Adilović izvadili svoje pištolje. Tada Kenin počinje galamiti i govoriti da će ih pobiti sve redom, a Višnjić mu govori da Murtović Asmir nije ništa kriv i da ga popusti na miru. Onda Lukač opet govori da su svi krivi i da će im ‘jeb*** mater i da će ih sve pobiti’.

To sve se dešavalo na ulici blizu Keninovog automobila. U jednom momentu Kenin Lukač prilazi Seadu Adiloviću i pokušava da mu skine kapuljaču sa glave pitajući ga ko je on. Tada je i opalio metak prema Adiloviću a onda je i Adilović Sead iz neposredne blizine opalio metak prema Keninu. Vidio sam da je i Vedad počeo da puca u pravcu Kenina“, izjavio je Murtović.

Ovdje treba napomenuti da Tužilaštvo KS nije utvrdilo da je pucano iz pištolja Lukača, koji je nađen pored njegovog tijela s metkom u cijevi.

Prema izjavi Murtovića, on je otrčao iza svog auta i čučnuo, a tada je čuo više pucnjeva.

U jednom trenutku je Višnjić rekao ‘vozi Murto idemo’. Tada sam ustao i krenuo na mjesto vozača a ispred garaže sam vidio da leži Kenin Lukač i vidio da se pomjera. Onda smo sjeli u auto, Višnjić Vedad pozadi a Adilović Sead naprijed. Počeo sam voziti prema Humu.

Dok smo se vozili prema naselju Obad, Adilović je rekao da je ranjen, a ja sam nastavio voziti prema Buća Potoku. Preko deponije smo se spustili na kružni tok kod Buljakova i uključili na autoput prema stupskoj petlji.

Dok smo se vozili između tog kružnog toka i stupske petlje, bacio sam s mosta telefon a Višnjić i Adilović su pobacali pištolje. Nakon toga smo otišli u stan u Tibri. Pošto je Sead bio ranjen u ruku, u tom stanu ga je Vedad previo i izvadio zrno iz njegove ruke i to mu zamotao“, izjavio je Asmir Murtović.

Ko je Asmir Murtović?

Murtović je i ranije punio stupce crne hronike.

Prije nekoliko godina hapšen je sa još nekoliko osoba zbog sumnje da su počinili više razbojništava i krađa na području KS.

Također se teretio i za državnje eksplozivne materije i posjedovanje i omogućavanje uživanja droga.

Na području Kantona Sarajevo izvršio je više pljački nad uposlenicima u poslovnim objektima, kao i teških krađa.

Asmir Murtović najvjerovatnije nije direktni izvršilac ubistva Lukača, ali je bio u bijelom Golfu 6 kojim su ubica i pomagači pobjegli.

Dana 20.01.2022.godine u 16.50 sati obaviještena je dežurna služba Treće PU da je u ul. Ruđera Boškovića, područje općine Novo Sarajevo, došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i u pomenutoj ulici zatekli beživotno tijelo lica K.L. rođen 1994.godine iz Sarajeva, čiju je smrt na licu mjesta konstatovao ljekar ekipe ZZHMP Kantona Sarajevo. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je rukovodio uviđajem obavljenim od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz angažman sudskog vještaka medicinske struke.

Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti dva NN lica i lice A.M. rođen 1987.godine iz Sarajeva, za kojim je raspisana potraga“, saopćeno je ranije iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Od samog događaja vrlo često možemo na društvenim mrežama vidjeti komentare stanovnika Pofalića koji se žale na probleme koje su imali s braćom Murtović (Kabaš).

Kako smo i ranije pisali, saznaje se iz izvora blisklih istrazi da je Lukač je ubijen ispred Ramićeve kuće.

Njega su sačekali kada je napuštao njegov dom i pogodile hicima svega nekoliko metara ispred.

U Lukača je u prsa ispaljeno više hitaca, nakon čega su počinioci pobjegli bijelim Golfom 6, koji ih je čekao parkiran. Radilo se o klasičnoj sačekuši.

Ko je Adel Kabaš?

Ime Adela Kabaša bilo je potpuno nepoznato u javnosti do ubistva Ramića, ali samo zahvaljujući činjenici da je prije nekog vremena promijenio prezime.

Javnosti je poznatiji pod njegovim ranijim identitetom.

Radi se o Adelu Murtoviću, zvanom Dasta, koji je hapšen nebrojeno puta zbog raznih krivičnih djela, među kojima su i neke od pucnjava u Sarajevu.

Između ostalog, privođen je zbog serije obračuna koji su se prije 10 godina odigrali u sarajevskom naselju Pofalići.

Naime, u oktobru 2011. godine, dogodila se tuča i pucnjava ispred kafića “Music” u ovom naselju, kada su ranjeni vlasnici ovog kafića Muamer Helać, Adnan Korora i Amir Suljović.

Policija je tada privela Suljovića, ali i Adela Murtovića, koji su bili osumnjičeni za pucanje na Helaća.

Dan poslije ispred kafića “Music” je aktivirana ručna bomba.

Međutim, ni tu nije bio kraj obračunima u Pofalićima jer je dan poslije u istom naselju u ulici Ruđera Boškovića ispred kuće Adela Murtovića aktivirana eksplozivna naprava, a nekoliko sati poslije tog događaja upućena je (lažna) dojava o postavljenoj bombi u kafiću “Music”.

Murtović je još kao maloljetnik hapšen zbog sumnje da je u naselju Pofalići pucao na Kerima Hadžovića (22).

Hadžoviću je tada u ulici Reisa Fehima Spahe sasut rafal iz automatske puške.