Kazne zbog klanjanja na Trebeviću na ispitu za kršenje ljudskih prava i vjerskih sloboda

Bajro Čavčić i Semir Vatrić prijavljeni su prošle sedmice od drugih posjetilaca planine Trebević za uznemiravanje.

Posjetioci dijela planine koji se nalazi u Republici Srpskoj u pozivu policajcima su naveli da ih je uznemirilo to što grupa vjernika muslimana klanja namaz na otvorenom.

Policajci koji su Čavčića i Vatrića zatekli sa grupom maloljetne djece, izdali su Čavčiću prekršajni nalog na kome su napisali kako je obavljanjem namaza počinio prekršaj javnog uznemiravanja građana, piše BIRN BiH.

Ali pravnici i profesori sa kojima je razgovarao BIRN BiH kažu da obavljanje namaza odnosno vjerskih obreda ne može biti osnov za prekršajni nalog.

Dino Abazović, profesor na Političkim naukama u Sarajevu, govori kako se obavljanje namaza na javnoj površini ne može tretirati kao uznemiravanje građana.

On kažnjavanje vjerskog obreda smatra kršenjem ljudskih prava.

Zakon to jasno propisuje”, kaže on i objašnjava kako se prema domaćim zakonima i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava jasno određuje kada država ima pravo da intervenira i suspendira vjerska prava.

Ali to ovdje nije slučaj, navodi on.

Bez obzira što molitva na Trebeviću odudara od uobičajenosti vjerskih obreda, odnosno obavljanja molitve u sakralnim objektima, nju ne treba smatrati i tretirati kao uznemiravanje.

Bajro Čavčić je na svom Facebook profilu podijelio iskustva sa reakcijama policajaca zbog obavljanja namaza na Trebeviću, objavivši i fotografiju prekršajnog naloga na kojem piše da je izdat zbog “nepristojnog ponašanja (obavljanja namaza)”, čime je izazvana uznemirenost građana.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo su za BIRN BiH potvrdili da je Čavčiću 19. januara u mjestu Brus na Trebeviću izdat prekršajni nalog, a da će Vatriću koji je bio s njim biti upućen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog vrijeđanja jednog od građana.

U odgovoru su naveli da je Čavčić prekršajno kažnjen u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru, članu koji se odnosi na svađu, viku, vrisku i nepristojno ponašanje.

Prema tom članu svako ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, kaznit će se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM.

Kršenje ljudskih prava

Dino Abazović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Foto: BIRN BiH
Dino Abazović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Pravila koja propisuju obavljanje namaza, obavezne molitve u islamu za svakog vjernika i vjernicu, ne podrazumijevaju nijednu od radnji koje su prepoznate u članu zakona na koji se pozivaju iz Uprave policije, smatra Maida Zagorac iz Mreže za izgradnju mira, organizacije koja okuplja veliki broj nevladinih organizacija.

Islam, kao i sve druge monoteističke religije, poziva na toleranciju, mir, povezivanje, poštivanje i solidarnost među ljudima. Teško je zamisliti da se tokom samog namaza, ukoliko se on obavlja kako je propisano, neko ko se nalazi u blizini može naći uvrijeđenim na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi povodom onoga što je izrečeno, niti da se osjeti fizički ugroženim od strane osobe koja obavlja namaz zbog fizičkog dijela obavljanja namaza”, kaže Zagorac.

Ustav BiH, kao i Ustav RS-a garantuju slobodu misli, savjesti i vjere, podsjeća Zagorac, dodajući da Zakon o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH također garantuje slobodu vjere u skladu sa Ustavom BiH.

Svi prethodno nabrojani dokumenti imaju veću pravnu snagu od Zakona o javnom redu i miru RS-a, koji se u članovima na osnovu kojih je izdat prekršajni nalog i ne dotiče javnog ispoljavanja vjere, osim ako isto nema formu vrijeđanja, svađe, vriske i sličnih ponašanja koja su prepoznata u ovom Zakonu, što namaz u islamu nije”, istakla je Zagorac.

Slučaj sa Trebevića naglašava važnost da policijski službenici poznaju pravne propise ali i da se dodatno obrazuju i osvještavaju o pravima i slobodama građana, kaže ona i dodaje kako je to potrebno i za građane koji takve pojave smatraju uznemirujućim.

Prema Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, svako isključivanje, ograničavanje, davanje prednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, označava se kao diskriminacija.

Abazović govori kako slučaj koji se desio na Trebeviću potpada pod kontekst slobode religije i vjeroispovijesti i da nema namjeru provocirati druge građane.

Mislim da se radi o nekom tendencioznom pokušaju da se provocira javno mnijenje, s druge strane žao mi je što odrastamo i stasavamo u situaciji u kojoj u javnom prostoru se nerijetko zloupotrebljava religijska simbolika”, kaže Abazović.

Ovo nije bio izolovan primjer kažnjavanja obavljanja vjerskog obreda u BiH, podsjetila je Zagorac, dodajući da je Mreži za izgradnju mira poznato i nekoliko drugih primjera kažnjavanja obavljanja namaza na mjestima gdje nije bilo vjerskih objekata.

Dokazivanje prekršaja

Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Advokat sa višegodišnjim iskustvom zastupanja u prekršajnim postupcima Muhamed Čučak smatra da zakoni ne mogu tretirati obavljanje molitve na javnom mjestu kao prekršaj, jer je upražnjavanje vjeroispovijesti jedno od osnovnih zagarantovanih ljudskih prava po ustavu i drugim pravnim aktima.

Ako se neko moli na javnom mjestu, konkretno obavlja namaz, ne vidim da to može biti uvredljivo za bilo koga. Svi mi na javnim mjestima, noseći neku garderobu ili noseći neka druga obilježja ispoljavamo svoju vjeru, ali to ne znači da neko vrijeđa druga osjećanja ili da je protivno javnom redu i miru”, objašnjava Čučak.

On kaže kako se prekršajni postupci dokazuju na sudu ukoliko onaj kome je izdan zatraži takvo odlučivanje. Čučak skreće pažnju na činjenicu da je na prekršajnom nalogu napisan jedan činjenični opis, dok su iz Policijske uprave odgovorili da će sa prekršajnim postupkom ići zbog drugog činjeničnog opisa.

Zbog toga bi sud mogao donijeti odluku u korist osoba koje se žele prekršajno kazniti, smatra on.

Zvuči strašno da se neko smatra uznemirenim zato što je neko drugi upražnjavao svoju vjeru”, kaže Čučak.

Protiv Vatrića će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog vrijeđanja jednog građanina, naveli su iz Uprave, pozivajući se na član Zakona koji se odnosi na vrijeđanje drugog lica na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Čavčić je u objavi na Facebook profilu napisao kako, nakon nekoliko sati razgovora sa policajcima i komandirom, Vatriću nije izdat prekršajni nalog, a onaj koji je izdat njemu tražen je da se poništi, što on nije dozvolio.

Tumačenjem namaza u islamu, koji se obavlja na javnom mjestu, kao čina ugrožavanja javnog reda i mira umanjuje se pojedincima i pojedinkama islamske vjeroispovijesti pravo na jednako uživanje zagarantovanih vjerskih sloboda, koje po Ustavu BiH i po međunarodnim dokumentima koje je BiH potpisala i ratificirala pripada svakoj osobi”, kaže Zagorac.