Nejra Latić Hulusić ironično odgovorila Forti: Šta će “Toma” na TVSA pored toliko rock sadržaja

Reakcije na neopreznu izjavu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte za britanski list “The Guardian” i danas se nižu. 

Da podsjetimo, mada mislimo da nema potrebe, on je kazao da su u kulturološkom smislu u Sarajevu “seljaci dobili rat”.

Možda jedna od najoriginalnijih kritika bila je od naše rediteljice Nejre Latić Hulusić koja je kao kritiku izjave “kritikovala” odluku Televizije Sarajevo da u novogodišnjoj noći emituje film “Toma”.

Između ostalog, nazvala ga je “turbofolkom”, jer smatra da je građanima trebalo biti omogućeno da pogledaju kvalitetniji sadržaj.

Televizija Sarajevo, koja je na budžetu Kantona Sarajevo i podnosi finansijski i poslovni izvještaj Skupštini KS, mogla je besplatno u novogodišnjoj noći građanima emitovati kakav hoćeš punk, pop ili rock sadržaj, filharmoniju ili snimak divne nove opere iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

TVSA je osigurala prava na emitovanje filma ‘Toma’ o Tomi Zdravkoviću, inače simbolu sarajevskog gradskog pop rock duha”, napisala je Latić Hulusić.

Dodala je da je zanima kako će ovakva poslovna i urednička odluka opravdati ovaj potez “u ovo zlo vrijeme kada nam je veliki problem što umire ‘urbana’ kultura, a mi uvozimo ‘kulturu’ iz Srbije, a ‘villagers’ odnose pobjedu”.

Usput, od cijele vrlo ozbiljne i potentne kulturne scene Srbije ne znam kome je palo na pamet da ‘turbofolk’ uopće podvodi pod kulturu. Merhaba, dupli standardi, kako ste?”, upitala je.