Oglasio se Sindikat KCUS-a: “Ministar Vranić stalno vrši pritisak i huška građane protiv KCUS-a”

Sindikat KCUS Sarajevo izražava veliko nezadovoljstvo zbog svih izjava ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr Harisa Vranića upućenih na račun rada i funkcionisanje KCUS-a Sarajevo, saopćili su danas iz ovog Sindikata.

Kažu da ministar iznošenjem neistina huška građane protiv KCUS-a.

Trenutno ministar zdravstva KS pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u iako zna koliko i kako se radi na KCUS-u. Iznošenjem neistina izaziva huškanje građanstva prema KCUS-u, što ministar konstantno radi u Vladi KS.

Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a nije u fokusu javnosti i pod političko medijskim nasrtajima kao KCUS. Na ovaj način ministar umjesto da rješava probleme oko potpisivanja Kolektivnog ugovora i prava uposlenika u zdravstvu na nivou KS, želi kazniti posebno uposlenike KCUS-a za predan rad i uspjehe koji su ostvareni”, navode iz Sindikata KCUS.

Ministar, navode dalje, odlično zna da su se uposlenici KCUS-a hrabro nosili i borili sa COVID-19 pandemijom od samog početka, i da se istovremeno najtežim bolesnicima uvijek pružala potrebna zdravstvena usluga.

Stoga je sramotno od strane ministra da stalno vrši pritisak na KCUS iznošenjem neistina i time bespotrebno obmanjuje javnost”, ističu s KCUS-a.

Na KCUS-u kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama svi uposlenici mogu da biraju da li će da ostanu i rade ili da odu u neku drugu zdravstvenu ustanovu, navode s KCUS-a.

Dodaju da odlazak četiri doktora ne umanjuje vrijednost rada KCUS-a, niti umanjuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Ministar u svojim izjvama za pojedine medije iznosi neistine o statusu i radu Interventne kardiologije, te navodi da u ovome trenutku na KCUS-u nema interventnog kardiologa i da se praktično ne može više obezbjediti hitna kateterizacija.

Sindikat KCUS-a koji štiti radno pravo svojih članova mora istaći da u ovome momentu na KCUS-u odnosno Interventnoj kardiologiji radi pet vrsnih interventnih kardiologa.

Napominjemo da na Interventnoj kardiologiji rade još dva kardiologa koji se edukuju i koji bi u narednoj godini dana trebali položiti specijalistički ispit, te samostalno počeli raditi kao interventni kardiolozi”, kažu u saopćenju iz Sindikata KCUS-a.

Sindikat KCUS-a strogo osuđuje, navode dalje, plasiranje neistina od strane određenih medija da je “dr. Mesud Jamaković, interventni kardiolog na dužem bolovanju, jer se isti trenutno nalazi na godišnjem odmoru kao i još jedan ljekar. I sa korištenjem godišnjih odmora Interventna kardiologija nesmetano funkcioniše.”

Spomenuli su i “zlatni sat” za koji je ministar ranije rekao da je doveden u pitanje.

Također Sindikat KCUS-a mora podsjetiti ministra zdravstva KS prof. dr Harisa Vranića da je Interventna kardiologija uvijek mogla obezbjediti ‘zlatni sat’ koji je nesmetano funkcionisao i prije 2016. godine, kad su na Interventnoj kardiologiji radila samo dva interventna kardiologa, a u periodu kada je i on sam bio uposlenik KCUS-a.

S toga ne vidimo problem u funkcionisanju Interventne kardiologije sa pet vrsnih interventnih kardiologa”, ističu.

Na kraju apeluju “da ministrar prof. dr Vranića što manje dezavuiše javnost iznošenjem neistina o radu KCUS-a i što prije organizuje sastanak pregovaračkih timova Vlade KS i reprezentativnog Sindikata i potpiše Kolektivni ugovor kako bi se popravio status uposlenih u zdravstvu KS.”

Egzodus stručnjaka

Podsjetimo, Dnevni avaz je jutros objavio razgovor s ministrom Vranićem i informaciju da su samo u ovoj sedmici četiri vrhunska doktora su napustila ovu zdravstvenu ustanovu.

Iz KCUS-a su otišli dr. Majla Ćibo, koja je interventni kardiolog, dr. Aida Vehabović radiolog, dr. Nedžad Rustempašić, koji je hirurg, te dr. Lina Rajan Duranović, vrhunski pulmolog.

Prema nekim informacijama, KCUS u ovom trenutku nema interventnog kardiologa.

Dr. Muhamed Spužić, šef Odjela za invazivnu kardiologiju Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, prošlog mjeseca je otišao u penziju, a na dužem bolovanju je interventni kardiolog dr. Mesud Jamaković, i upitno je hoće li se uopće vratiti na KCUS, piše Avaz.

Ministar zdravstva KS Harisa Vranića rekao je da je za ove odlaske obavješten putem medija i da mu se niko s KCUS-a nije obratio.

Jutros smo u osam sati poslali hitan dopis KCUS-u i još odgovor nismo dobili. Ovo može imati direktni utjecaj na hitno medicinsko zbrinjavanje pacijenata. U pitanje je tzv. zlatni sat. KCUS praktično više ne može obezbijediti hitnu kateterizaciju.

Poslao sam im hitan dopis da odgovore može li se nastaviti 24-satni proces rada i 24-satno hitno zbrinjavanjesvih urgentnih pacijenata i za osiguranike iz Kantona Sarajevo, ali i Bosansko-podrinjskog i Tuzlanskog kantona jer oni nemaju Kardiovaskularnu hirurgiju.

Smatram da je to nemoguće s brojem preostalih ljudi, ali i da se ne ugrozi njihov rad jer praktično svaku treću noć bi morali biti dežurni“, kazao je Vranić za Dnevni avaz.

Postavio je pitanje i kako u Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju može biti dežurni internista.

Imamo apsurdnu situaciju jer šta ako dođe hitno neki pacijent s, naprimjer, ubodima od noža. Taj dežurni internista mora zvati hirurga da dođe od kuće, ali i ekipu medicinskih sestara. To znači da je ugrožen život tog pacijenta i da on odmah ne može dobiti punu medicinsku pomoć“, istakao je Vranić.

Dodao je da nema racionalno objašnjenje za tolik odliv stručnjaka s KCUS-a.

Molio sam direktoricu Sebiju Izetbegović da to zaustavi, da ne odlaze više stručnjaci jer praktično bit će nemoguće funkcioniranje KCUS-a. Da ne govorim koliko ja zahtjeva dobijem od osoblja s KCUS-a da se prebace u neke druge ustanove.

No, ja to ne odobravam. Ne odobravam takve zahtjeve jer bi to značilo kraj za KCUS. Ko treba da se probudi, ne govorim iz KS, nego iz Federacije BiH da se ovo zaustavi jer trpe pacijenti koji plaćaju zdravstveno osiguranje“, kazao je Vranić.

Kako je rekao, Upravni odbor Zavoda za zdravstveno osiguranje KS je jučer zasjedao i napravio finansijski plan koji će ići na usvajanje u Skupštinu KS.

No, ono što je novina u novim ugovorima je da će svih 14 javnih zdravstvenih ustanova u KS morati opravdavati svoje troškove i podnositi račune za utrošena sredstva.

Imamo primjer Zavoda za transfuziologiju i Zavoda za liječenje radnika u saobraćaju koje 100 posto finansira Kanton, a Fadil Novalić i njegova Vlada FBiH imenuju upravne, nadzorne odbore i direktora.

I onda oni raspišu neke konkurse za prijeme radnika, a da mi o tome nismo obavješteni. To se mora promijeniti. Kanton ih finansira, Vlada bira direktore i upravne odbore. Mi to više nećemo raditi, ne o trošku naših zdravstvenih osiguranika.

Ili će to početi Kanton da bira ili neka ih onda Vlada FBiH finansira u punom obimu“, zaključio je Vranić za Avaz.