Mirza Čelik posebno aktivan u posljednje vrijeme: “Staviti van snage Zakon o komunalnim taksama”

Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mirza Čelik pozvao je danas članove Vlade KS i kantonalnog premijera da stave van snage novi Zakon o komunalnim taksama KS.

Upozorio je na enormno opterećenje privrede parafiskalnim nametima.

Predlažem da na narednoj sjednici ovaj zakon premijer stavi van snage, ili da se organizuje hitna sjednica Vlade kako bi se ovaj zakon stavio van snage, te da se primjenjuje raniji zakon, odnosno da se nivo komunalnih taksi stavi na nivo iz 2021. godine”, kazao je Čelik na konferenciji za štampu u Sarajevu.

Konferencija je uslijedila nakon održanog Kolegija Skupštine KS.

Istovremeno, sugerirao je lokalnim zajednicama da učine korak dalje i privrednike oslobode plaćanja komunalne takse (takse na istaknutu firmu), odnosno da se odreknu ovih parafiskalnih nameta po uzoru na druge kantone, a sve u funkciji privrednog oporavka i rasta.

Čelik je stanje u pogledu komunalnih taksi u KS-u ocijenio neodrživim, ilustrirajući to podacima o tome da je jedna strana kompanija u 2021. godini plaćala taksu na istaknutu firmu u iznosu od 19.790 KM, a da će nakon stupanja na snagu spomenutog zakona i u vezi s tim “sramnim odlukama lokalnih zajednica” (općina), taj iznos porasti na čak 205.490 KM, a što svjedoči o povećanju od 2.000 posto.

U tom je kontekstu upozorio kako bi novonastala situacija mogla rezultirati otpuštanjem radnika, “jer poslodavci nisu u stanju odgovoriti nametnutim obavezama, pogotovo imajući u vidu posljedice pandemije”.

Treba raditi na poboljšanju uslova privrednicima, što znači da nama ne trebaju da rebalansiraju lokalne zajednice ovu vrstu prihoda, a tiče se prihodovne strane od dva-tri miliona KM u nekim lokalnim zajednicama, da bi se zapošljavalo u javni sektor.

Nama je potrebno da zapošljavamo u realni sektor, a na ovakav način to sigurno nećemo učiniti”, poručio je Čelik.

U nastavku se osvrnuo na Presudu Ustavnog suda FBiH o Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave KS, podsjećajući kako je na sjednici Kolegija tražio da se razmotri način na koji bi se ta presuda ispoštovala u skladu s utvrđenim rokom od šest mjeseci.

Također, Čelik je uputio kritike resornom ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade povodom pravilnika koji se odnosi na organizaciju izleta, posjeta i ekskurzija, postavljajući pitanje – zašto se ekskurzije ne mogu organizirati van BiH?

U tom kontekstu ukazao je na stavku u spomenutom pravilniku da se takve ekskurzije mogu organizirati, ukoliko postoji objekat u vlasništvu KS-a, a što je slučaj s objektom u Zaostrogu (Hrvatska), ocijenivši apsurdnim obrazloženje resorne ministrice da se ekskurzije organiziraju isključivo u BiH “zbog složene sigurnosne i epidemiološke situacije”.

Analizirajući rad aktuelnog saziva Vlade KS, Čelik je uputio kritike i povodom stanja u KJKP “Rad”, odnosno situacije da će se u tekućoj sedmici po treći put biti imenovan v.d. direktor tog preduzeća, ocijenivši kako je to u suprotnosti s važećim zakonskim rješenjima.

Stoga je pozvao Nadzorni odbor KJKP Rad da konačno raspiše/provede konkursnu proceduru za imenovanje direktora.

Podsjetimo, jučer je Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo tražilo hitno stavljanje van snage odluka općinskih vijeća o visini komunalnih taksa i njihovom enormnom povećanju.

Cijene komunalnih taksi u Mostaru su 48 KM, u Tuzli 200 KM, Banjoj Luci 450 KM, Travniku 200 KM, Neumu 300 KM, Bihać 356, a u Kantonu Sarajevo u prosjeku čak 2.940 KM.

Vlada KS se ogradila od komunalnih taksi, pozvali općinska vijeća da hitno ponište odluke o drastičnom povećanju

Povodom povećanja komunalnih taksi, iz Vlade Kantona Sarajevo podsjećaju da je to 100 posto prihod općina u KS, a ne Kantona.

Pozivaju sva općinska vijeća općina iz Kantona Sarajevo koji su donijeli odluku o drastičnom povećanju komunalnih taksi da iste hitno ponište.

Potcrtavaju da je Zakonom o komunalnim taksama ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH i da su općinska vijeća nadležna za donošenja odluka o visinama taksi.

Vlada je zatečena odlukama pojedinih općinskih vijeća o visinama taksi i apelujemo na sva vijeća koja su donijela takve odluke o drastičnim povećanjima taksi da iste ponište i donesu nove odluke”, navode iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, privrednici su se jučer oglasili i naveli da će ih visina komunalnih taksi natjerati na gašenje radnih mjesta i zatvaranje poslovnica.

Podsjetimo, cijene komunalnih taksi u Mostaru su 48 KM, u Tuzli 200 KM, Banjoj Luci 450 KM, Travniku 200 KM, Neumu 300 KM, Bihać 356, a u Kantonu Sarajevo u prosjeku čak 2.940 KM.

Reagovali i iz Stranke demokratske akcije

Iz Kantonalnog odbora SDA reagovali su povodom današnje izjave predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH Safudina Čengića u kojoj navodi drastično povećanje komunalnih taksi od 500 pa do čak 2.000 posto.

Kazali su da je to “nova ilustracija pogubnosti Konakovićevih politika”.

Neizdrživo težak namet, privrednicima u KS uvećava troškove, ugrožava poslovanje, te vodi dodatnom udaru na cijene proizvoda i usluga, a samim tim i povećanju troškova života građana u Kantonu Sarajevo“, navode iz SDA.

Smatraju da je takva situacija direktna posljedica novog Zakona o komunalnim taksama, čije usvajanje nije podržao Klub SDA u Skupštini KS.

Tada je Konaković optuživao SDA da sprječava dodatno oporezivanje kladionica, a istina je da se izostankom podrške usvajanju takvog zakona, zapravo pokušalo zaštititi privredu u Kantonu Sarajevo.

Umjesto da privredu ubrzano oporavlja od pandemije, Konakovićeva Trojka svojim nerazumnim nametima ponovo gura ruke u džepove građana Kantona Sarajevo“, poručili su.