Pucanj topa sa Žute tabije u Sarajevu označio početak ramazana

Tradicionalnim pucnjem iz topa u 19:19 sati sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak mjeseca ramazana.

Ramazanski top posljednjih godina je postao istinska atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste.

Ove godine događaj su uveličala i brojna djeca koja su, noseći balone u rukama, uživala zajedno s ostalima koji su pratili tradicionalno pucanje iz topa.

Prisustvovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Prvi dan posta je u subotu, 2. april 2022. godine. Lejletu-Bedr nastupa u akšam 17. aprila, a Lejletu-l-kadr 27. aprila.

Bajram namaz klanja se u 2. maja s početkom u 6:17 sati. Prva teravija klanja se večeras.

U Ramazanu se vrata džehenema zatvaraju, kako nas je poslanik obavijestio, a vrata dženeta otvaraju. U njima je noć bolja od hiljadu mjeseci”, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein-ef. Kavazović u ovogodišnjoj ramazanskoj poruci.

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja i u ovom mjesecu post je obavezan za sve punoljetne i zdrave muslimane koji nisu na putu i dužni su postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

Sa zalaskom Sunca večeras nastupa ramazan 1443. godine po Hidžri. Tu noć se klanja prva teravija, a prvi dan posta je u subotu, 2. aprila 2022. godine.

Post je naređen 2. godine po hidžri. Za ramazan se na poseban način obilježavaju mubarek noći Lejletu-Bedr i Lejletu-l-kadr.

Dugo se zadržala i tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura i iftara. Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihla je krajem Drugog svjetskog rata.

Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare u više gradova Bosne i Hercegovine.

Muslimani u Bosni i Hercegovini su ramazan oduvijek doživljavali kao poseban mjesec vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak.

Dva mjeseca prije početka mjeseca ramazana, obično starije osobe, obavljale su dobrovoljni post za koji se kaže da poste učajluke.

Islamski učenjak Muhamed Hamidullah u vezi sa suptilnim odgojnim aspektima posta lucidno primjećuje: “Da bi se tijelo podvrglo duhu, treba lomiti snagu tijela, a povećavati snagu duha… U tom cilju ništa nije efikasnije od gladi, žeđi, odricanja od tjelesnih užitaka i kontrole jezika (govora), srca (misli) i drugih organa“.

U tradiciji Bošnjaka, prije ramazana obilježavaju se tri mubarek noći: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž, i Lejletu-l-berat. U tim se noćima najčešće organiziraju mevludi u džamijama i drugi prigodni programi.

Radost ramazana će uljepšati ezani sa sarajevskih džamija, što će se nastaviti i svaku večer ovog mubarek mjeseca.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara. Post traje mjesec dana te se na taj način čisti duša i tijelo.

Iftar je zapravo više od same večere poslije posta. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću, opušten razgovor i sijelo.

Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucnja topa, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta čašom šerbeta ili jedenjem hurme. Nakon iftara popije se kafa a džematlije se spremaju na teravih-namaz u najbližu džamiju.

Za ramazan se pripremaju jela koja su specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta.

Vrijedne ruke sarajevskih pekara će upotpuniti mjesec milosti i oprosta. Poseban miris somuna tokom mjeseca ramazana osjeti se u mahalama širom Sarajeva, a sve kreće iz jedne od najstarijih pekara koja se nalazi u jednoj od najstrmijih ulica našeg grada.

Vlasnik ove pekare, koja pravi najukusnije somune je Suad Aljović, a umijeće je nasljedio od svog oca Bećira Aljovića. Kod sarajevske raje poznata je i kao “Bećina pekara”.

Redakcija Sarajevske sehare svim muslimanima i muslimankama želi da predstojeće mubarek dane provedu u zdravlju, duševnom miru i blagostanju.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!