Istinomjer demantovao SDA/ Klub SDA jeste glasao za proglašenje Nevenke Tromp počasnom građankom KS

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na sjednici 19. aprila 2022. godine Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja KS, među kojima je i ona o proglašenju Nevenke Tromp počasnom građankom ovog kantona.

Iako su iz Kluba SDA u Skupštini KS glasali potvrdno o ovom prijedlogu, u danima koji su uslijedili izrazili su protivljenje donešenoj odluci.

Sedmicu nakon odluke Skupštine, iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo saopštili su, između ostalog, da u Klubu SDA nisu glasali za ovu “sramnu odluku”.

Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo nije učestvovao u pripremi prijedloga za dodjelu javnog priznanja počasni građanin KS, niti je glasao za tu sramnu odluku. Također je neistina da je članica Kluba SDA Smiljana Viteškić učestvovala u radu bilo kakve komisije koja se povezuje s ovim priznanjem.

KO SDA podržava zahtjev žrtava genocida da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke KS, a Vladu i Skupštinu KS poziva da prestanu s grubim i ponavljajućim nasrtajima na tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, kulturu sjećanja i istinu o genocidu nad Bošnjacima, najvećem od svih zločina“, kazali 27.4. iz Kantonalnog odbora SDA.

Među 26 zastupnika/ce koji su glasali o navedenoj tački dnevnog reda, jedina prisutna predstavnica Kluba SDA bila je Amra Hasagić.

Ona je, kao i ostalih 25 zastupnika/ca, dala glas za proglašenje Nevenke Tromp počasnom građankom KS (Amra Hasagić – redni broj 30).

U Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo u januaru 2019. godine imenovani su: kao predsjednik Elmedin Konaković (Narod i pravda), za zamjenika Amra Junuzović-Kaljić (NBL), za članove: Segmedina Srna Bajramović (SDP), Sead Milavica (DF ), Zvonko Marić (SBB), Smiljana Viteškić (SDA) i Edin Forto (Naša stranka).

Na svečanoj sjednici Skupštine KS, održanoj 6. maja 2022. godine, Nevenki Tromp dodijeljena je Povelja KS, čime je i službeno proglašena za počasnu građanku ovog kantona.

Klub SDA nije prisutvovao svečanoj sjednici zbog, kako su naveli, “odbijanja zahtjeva žrtava genocida da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke KS”.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini KS obavještava javnost da neće prisustvovati večerašnjoj svečanoj sjednici, na kojoj će biti dodijeljena najveća javna priznanja KS ovogodišnjim laureatima. Ovom odlukom Klub zastupnika SDA u Skupštini KS iskazuje svoj protest zbog odbijanja zahtjeva žrtava genocida da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke KS.

Oglušujući se prema tom civilizacijskom zahtjevu, Vlada KS i skupštinska većina ustrajali su u namjeri da na listu osoba koje su doprinijele promociji Bosne i Hercegovine uvrste Nevenku Tromp, negatorku genocida u Srebrenici. Historija će zapamtiti taj sraman i nerazuman potez, a borba protiv falsifikatora povijesti, revizionista i negatora genocida neće prestati“, kazali su iz Kantonalnog odbora SDA 6. maja.

U Odluci Skupštine KS stoji da je Nevenka Tromp izabrana za počasnu građanku KS “zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH”.

U obrazloženju se navodi se da je Tromp “svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala nemjerljivi doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja”.

Pet udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe”, “Majke Srebrenice”, “Žena Podrinja”, “Žene Srebrenice” i “Žrtava i svjedoka genocida” uputilo je zastupnicima/ama u Skupštini KS zahtjev za poništavanjem priznanja počasni građanin KS za 2022. godinu, koje je dodijeljeno Nevenki Tromp.

Kako su naveli u saopštenju, “dodjela navedenog priznanja je izazvala negativne reakcije u BiH i u međunarodnoj zajednici i shodno tim reakcijama smo saznali da je navedena osoba učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici i da ne posjeduje stručni i moralni kredibilitet. Isto tako želimo iskazati svoj stav u povodu dodijeljenog priznanja, Nevenka Vrkić-Tromp prema mišljenju nas žrtava ne zaslužuje dodijeljeno priznanje”.

S obzirom na činjenicu da Amra Hasagić, zastupnica Kluba SDA u Skupštini KS, jeste glasala za proglašenje Nevenke Tromp počasnom građankom KS, tvrdnju Kluba SDA da nisu podržali ovu odluku Istinomjer ocjenjuje neistinitom.