Dom naroda usvojio dopune Zakona: PDV na životne namirnice pet posto, na “luksuz” 22 posto

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Prema ovom zakonu, PDV na osnovne životne namirnice se snižava na pet posto, dok se na luksuznu robu podiže na 22 posto.

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Predstavnički dom PSBiH, ali u nešto drugačijem tekstu.

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

S obzirom da se tekst zakona razlikuje, formirana je komisija koja će raditi na usuglašavanju teksta zakona.

Cijeli dokument možete pogledati OVDJE.

Dom naroda usvojio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona po hitnom postupku

Dom naroda je usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, koje su predložili HDZ-ovi delegati.

Ovaj zakon sada ide u hitnoj proceduri u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Za je glasalo sedam delegata (Marina Pendeš, Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak – HDZ, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić – SNSD), jedan je bio suzdržan (Mladen Bosić – SDS) i šest je bilo protiv (Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Bakir Izetbegović -SDA, Munib Jusufović – SBB, Denis Bećirović – SDP i Zlatko Miletić).

Na ovaj prijedlog su ranije bošnjački delegati pokrenuli vitalni nacionalni interes, a Ustavni sud BiH je odlučio da ovaj prijedlog nije štetan po vitalni nacionalni interes.

Zlatko Miletić je rekao da je ovaj prijedlog u suprotnosti sa presudama Suda u Strazburu, u suprotnosti sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH.

Ukazao je na to da prema ovom prijedlogu svaki glas nije jednako vrijedan.

Delegat Bakir Izetbegović (SDA) je rekao da je ovo u suprotnosti sa dogovorom iz Brisela, jer se u sporazumu navodi da će se takva rješenja dogovarati zajednički i to u roku od šest mjeseci nakon izbora.

Mladen Bosić (SDS) je također uzeo riječ.

Niti jedan zakon koji nije usaglašen unutar političkih aktera neće proći ili ga neće moći implementirati. Mi smo i dalje u dubokoj političkoj krizi. Stav SDS-a je da se u RS-u prihvati sve u Federaciji BiH što nije na štetu Srba i da je taj stav i dalje na snazi“, rekao je Bosić.

Nikola Špirić (SNSD) je rekao da će danas glasati za ovaj zakon, jer će se tako riješiti bar jedno pitanje u BiH.

Delegati odbili prijedlog Zlatka Miletića da se na dnevni red uvrsti pomoć u sanaciji od poplava

Delegat Zlatko Miletić je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio da se na dnevni red uvrsti pomoć općinama koje su u petak preživjele štetu u poplavama što su delegati odbili.

Za je glasalo 7 od 14 prisutnih delegata, što nije bilo dovoljno.

Najmanje četiri općine su preživjele veliku štetu zbog padavine 10. juna, a prije svega mislim na općine Žepče, Tešanj, Kakanji i posebno Čelić. Zamolio bih vas da u tom smislu reagujemo.

Zloupotrijebio bih prisustvo ministra finansija Bevande, oni danas imaju sjednicu Vijeća ministara, pa ne bi bilo loše da se u tom smislu reaguje. U tom kontekstu predložit ću tu tačku dnevnog reda. Općini Čelić je budžet nešto više od 3 miliona, a šteta iznosi više od 8 miliona“, kazao je Miletić.

Ukazao je i na štetu vezano za stoku, pčelare i malinare.

Ovom prilikom se zahvaljujem susjednim općinama Bijeljina, Brčko distriktu i čak i općini iz Sarajeva Stari grad koje su pomogle Čeliću.

Prijedlog glasi da se donese zaključak da se zaduži Vijeće ministara BiH da se donese odluka o dodjeli iz akumuliranih sredstava iz budžeta institucija iz 2020. godine, radi sanaciji ublažavanja šteta od poplava“, kazao je Miletić.

Prije glasanja, reagirao je član Doma, ujedno zamjenik predsjedavajućeg Nikola Špirić, rekavši da neće glasati za Miletićev prijedlog jer smatra da nije u redu pomagati iz državnog budžeta samo općinama iz Federacije BiH, a ne i iz Republike Srpske.

Na to je Miletić odgovorio da nema ništa protiv pomoći svima kojima to treba i da je Špirić mogao, da je htjeo, predložiti i sam ono o čemu govori.

Predsjedavajući Dragan Čović je nakon ove jedine polemike o Miletićevom prijedlogu pozvao delegate na glasanje u kojem na koncu nije bilo dovoljno podrške.