Za oktobarske izbore u BiH zvanično prijavljeno 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata

Za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) raspisane za 2. oktobar potvrđena je prijava 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata, saopštila je danas Centralna izborna komisija BiH.

Izborna komisija je danas okončala proces ovjere prijava za izbore, nakon što je istekao rok za dopunu prijava za političke stranke i nezavisne kandidate.

Lista ovjerenih političkih stranaka i nezavisnih kandidata je javno dostupna na web stranici izborne komisije www.izbori.ba .

Koalicije stranaka i zejedničke liste nezavisnih kandidata će svoje prijave za oktobarske izbore moći podnijeti od 6. do 14. juna, u 4 sata poslije podne.

Finansijska sredstva za održavanje oktobarskih izbora još uvijek nisu obezbijeđena jer budžeti BiH za ovu i prethodnu godinu još uvijek nisu usvojeni.

Evropska unija (EU) je pozvala nadležne institucije u BiH da u ponedjeljak, 6. juna usvoje nacrt budžeta insitucija BiH i omoguće održavanje izbora.

Portaprol EU Peter Stano kazao je da je održavanje izbora u BiH od suštinske važnosti pozivajući Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo finansija, da na sednici u ponedeljak usvoje nacrt budžeta za ovu godinu.

Također pozivamo na brzu odluku koja će obezbediti finansiranje Centralne izborne komisije BiH i trenutna blokada mora hitno da se okonča”, poručio je Stano.

I Centralna izborna komisija BiH je uputila novi apel Vijeću ministara BiH da izdvoji novac za održavanje izbora navodeći da sredstva predviđena u nacrtu budžeta nisu dovoljna.

Izborna komisija je zatražila 15,7 miliona maraka (oko osam miliona eura), a u nacrtu budžeta za ovu godinu koji je upućen Vijeću ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

U odnosu na potrebna sredstva, nacrt budžeta za CIK BiH je niži za oko 2,8 miliona maraka (oko 1,43 miliona eura)”, saopćeno je iz ove institucije.

CIK upućuje još jedan apel i poziv Vijeću ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora”, saopštila je 2. juna izborna komisija.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba dom