Dan žalosti u FBiH u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Vlada FBiH na posljednjoj sjednici odlučila je da 11. juli 2022. godine, bude dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tom prilikom je i proglašen Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Iako je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražila da 11. juli bude Dan žalosti, zbog protivljenja ministara i predsjedavajućeg iz SNSD do toga nije došlo.

Ambasadorica BiH u Grčkoj odbila spustiti zastave na pola koplja zbog 11. jula

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je Srni da je iluzorno očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati instrukciju ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković.

Odluka se odnosi da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Krstić je naglasila da Ambasada BiH u Atini neće ni na koji način obilježiti 11. jul jer je instrukcija Turković donesena bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

Iluzorno je očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati ovu instrukciju, posebno nakon otvorenog pisma koje smo svi jedinstveno potpisali povodom 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti BiH”, istakla je Krstić.

Ona je navela da je ova instrukcija Turković “jedna u nizu istih ili sličnih koje šalje DKP mreži na datume važne samo jednom narodu – bošnjačkom”.

Krstić ukazuje da Turković “svjesno urušava ionako već narušene odnose unutar DKP mreže i pojačava tenzije među narodima sprovodeći jednostranu agendu svoje političke partije”.

Turkovićeva je pod oznakom hitno poslala instrukcije DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ko je sve u Vijeću ministara odbio proglasiti 11. juli Danom žalosti u BiH?

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić su danas potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu.

Oni su to učinili tako to su, kako kaže zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, na sjednici Vijeća ministara BiH, glasanjem protiv odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje.

Također, tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici”, objavila je Bisera Turković na svom Facebook nalogu.

Istakla je da na ovaj način ne samo da je spriječeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

Ovo je duboko nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid”, naglasila je Turković.