Rusi najviše guglaju “kako napustiti Rusiju” i “kako slomiti ruku”

Glasnogovornik Kremlja odbio je odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba.

Ovo sve dolazi nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini.

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters.

Podaci Google Trendsa pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku web stranicu za kupnju aviokarata.

Također, podaci iz Google Trendsa pokazuju porast broja Rusa koji pretražuju kako napustiti zemlju.

Google upiti o tome “kako napustiti Rusiju” dosegli su vrhunac jučer u 18 sati po moskovskom vremenu, kada se očekivalo da će ruski predsjednik proglasiti vojno stanje i novačenje.

Danas, nakon Putinovog obraćanja, najviše pretražuju pojam “eskalacija”, ali i pitanja poput “kako slomiti ruku”, javlja Index.

Vrtoglave cijene avionskih karata iz Moskve za Beograd, leti se preko Dubaija

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jutros da je već potpisan dekret o “djelomičnoj mobilizaciji”.

Kao posljedica toga, oko 300.000 Rusa bit će pozvano u borbu. Brojni Rusi su već napustili zemlju, a ova odluka bi mogla potaknuti još mnoge, što se i očituje u cijenama i nedostatku karata na letovima između ruskih gradova i gradova u zemljama koje Rusima omogućuju posjete.

Jedna od tih zemalja je i Srbija, a hrvatski Index je objavio stanje s letovima između dva najveća ruska grada, Moskve i Sankt Peterburga te glavnog grada Srbije, Beograda.

Avioni kompanija Turkish Airlinesa, Emiratesa i FlyDubai povezuju navedene gradove. Cijene karata su strelovito narasle.

Što se sutrašnjih letova iz Moskve tiče, karata je ostalo još malo, a dostupne su samo u poslovnoj klasi.

Rusi tako Emiratesom i FlyDubai-em preko Dubaija do Beograda mogu letjeti za najmanje oko 17.500 KM, prema podacima s Google Flightsa. Letovi iz Sankt Peterburga više nisu dostupni.

Moskva i Beograd također su bili povezani Turkish Airlinesom preko Istanbula, ali karata za sutra više nema.

Cijene karata se inače u prosjeku kreću od otprilike 450 KM do nešto više od 2.000 KM, ali su zbog invazije počele značajno rasti.

Što se tiče ostalih država koje Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su i svi izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji.

Nakon Putinovih najava o djelimičnoj mobilizaciji rasprodati letovi iz Rusije

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale u srijedu nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će poziv biti ograničen na one s vojnim iskustvom, te da studenti i oni koji su služili samo vojni rok neće biti pozivani.

Unatoč tome, podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa.

Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) – što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.