KO SDA: “Konakovićeva diploma mora biti poništena, a Rifet Škrijelj treba podnijeti ostavku”

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je prije dva dana press konferenciju na kojoj je predstavila rezultate Izvještaja nadležnog inspektorata o upisu, studiranju i sticanju diplome zastupnika u Skupštini KS Elmedina Konakovića.

Istaknuli su da je “prvo upisao treću godinu studija, diplomirao, zatim studirao prvu i drugu godinu prvog ciklusa bolonjskog studija.”

Danas su ponovo oglasili po istom pitanju, a traže da diploma Elmedina Konakovića bude poništena.

Umjesto da javnost umiri svojim obećanjem da će s pozicije najodgovornijeg za imidž UNSA provesti istragu i sankcionisati odgovorne za aferu oko Konakovićeve nezakonite diplome, rektor najveće obrazovne ustanove u državi Rifet Škrijelj, preuzeo je ulogu advokata i portparola Elmedina Konakovića.

U očigledno naručenom obraćanju u programu TVSA, rektor Škrijelj bez imalo ustezanja napada SDA što se usudila da prezentuje izvještaj inspekcije i istovremeno brani Konakovića potpuno nesuvislim tvrdnjama“, tvrde iz SDA stranke.

Kazali su da nisu istina Škrijeljove tvrdnje da je diploma Konakovića regularna, te smatraju da i on treba podnijeti ostavku na poziciju rektora.

Škrijelj unatoč izvještaju inspekcije tvrdi da je Konakovićeva diploma regularna i da je on taj koji ju je potpisao. To nije istina, jer Škrijelj u vrijeme kada je Konaković dobio spornu diplomu uopće nije bio rektor.

Uz to, Škrijelj se bahato stavlja iznad Kantonalne inspekcije, čija je nadležnost da kontrolira i njegov rad, što jasno govori dokle je spreman ići kako bi zloupotrebljavajući svoju funkciju, pokušao zaštiti Konakovića i diretno se miješati u predizbornu kampanju.

Zbog sramote koju je na takav način priredio UNSA i hiljadama čestitih akademskih građana, Škrijelj bi trebao podnijeti ostavku na poziciju rektora“, kazali su iz ove stranke.

Zatim su se iz ove stranke obrušili i na TVSA i novinare i urednike ove medijske kuće.

Uredništvo i novinari TVSA uopće nisu reagirali na lahko provjerljive neistine koje je izrekao Škrijelj i suočili ga sa stvarnim činjenicama. Slučajno? Ne, jer to nisu učinili ni tokom ‘vanrednog’ gostovanja Elmedina Konakovića u svom programu.

Uređivačka politika javnog medija koji pripada svim građanima Kantona Sarajevo, morala bi biti na strani provođenja zakona i poštivanja vladavine prava, a ne na strani onih koji krše zakon i urušavaju društveni poredak.

Jer ono što je za rektora Škrijelja i Konakovića ‘regularno’, u uređenom pravnom sistemu predstavlja prevaru, kršenje pravila i zakona, ili krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna.

Bez obzira na predstojeći finiš predizborne kampanje, KO SDA će u danima koji dolaze istrajati na razotkrivanju sprege vlasti i dijela akademske zajednice koja nije dostojna društvenih privilegija niti uzvišenog akademskog poslanja. Među onima koji ni po čemu ne zaslužuju poziciju upravitelja najstarijeg državnog univerziteta, nalazi se i Rifat Škrijelj“, kazali su iz SDA stranke.