Detaljno obrazloženje: Na šta se odnose sankcije za Fadila Novalića i Slobodana Stankovića?

Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću (SDA) i Slobodanu Stankoviću i njegovoj firmi Integral Inženjering zbog njegove povezanosti sa Miloradom Dodikom.

Novalić zloupotrijebio penzionere

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa.

Kako je istaknuto, zloupotrijebio je podatke o penzionerima protivno zakonima BiH.

U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u tjednu prije izbora 2018. godine koristio podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje mirovina u zemlji u kojoj pitanje mirovina ima jaku političku važnost.

Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz inistarstva finansija SAD-a.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija SAD-a prošle sedmice je uvelo sankcije državnoj tužiteljici Diani Kajmaković.

Slobodan Stanković i korupcija u građevini

Na crnoj listi našla se i firma Integral Inžinjering a.d. Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

Ovako su SAD objasnile sankcije Slobodanu Stankoviću.

Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH, dugogodišnji je vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši (Integral), velike inženjerske firme u RS. I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS.

Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca.

Stanković je također bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medij pod ličnom kontrolom američkog i korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (Dodik), čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva DPA.

Stankovićeva kupovina ATV-a dovela je do toga da je kuća postala jasna pristrasnost u korist Dodika. Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi.

Stanković je danas sankcionisan po nalogu E.O. 14033 jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge Dodiku ili mu pružao podršku. Integral je danas sankcionisan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stankovića.

Dodik je ranije sankcionisan po E.O. 13219, sa izmjenama i dopunama E.O. 13304, jer je aktivno ometao i predstavljao značajan rizik od aktivnog ometanja DPA i u skladu sa E.O. 14033 da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi DPA, te da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno bavi se korupcijom vezanom za zapadni Balkan.

ATV je prethodno bio sankcionisan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili zbog toga što je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika“, navode iz Ministarstva finansija SAD.

Šta sankcije podrazumijevaju?

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva finansija, sankcije se odnose na sljedeće:

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba.

Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje“, navodi se u obrazloženju.