Foto: A. Sm./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Bakir Izetbegović: “Treba sačuvati jedinstvo probosanskog političkog fronta, trebamo napraviti od BiH ono što je bila”

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako na ovaj dan treba poslati poruku optimizima te istakao kako se stvari u Bosni i Hercegovini “lagano normaliziraju”.

Poručio je da treba sačuvati jedinstvo kada je u pitanju probosanski front političkih stranaka u BiH.

Neki relikti fašizma se uklanjaju, poput naziva ulica po zločincima u Mostaru. Otpori su veliki, ali postepeno idemo naprijed. Poruka je da treba sačuvati jedinstvo kada je u pitanju probosanski front političkih stranaka u BiH. Da u borbi za vlast ne zaborave temeljne vrijednosti koje su začete u Mrkonjić Gradu i odbranjene u ratu 92-95.

Poruka međunarodnoj zajednici da ne odustaje, da bude zajedno s nama u frontu, da napravimo od BiH ono što je bila prije – primjer za Evropu. Mali Jerusalem, nisu nas OHR ni međunarodna zajednica natjerali da gradimo džamije, crkve i sinagoge jene pored drugih, to smo mi sami”, rekao je Izetbegović.

Komentirao je i pregovore o formiranju vlasti.

Ponovio je kako je SDA pobjednička stranka i “zaprijetio”:

Nije mudro ni odgovorno izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti u BiH. To će sigurno imati svoje posljedice”.

Naveo je kako je “SDA 32 godine radila za BiH” te istakao kako “nije mudro popustiti pred željama stranaca koji žele vladati BiH zarad komadića vlasti koja će u naredne četiri godine biti vrlo teška”.

Vidjet ćemo hoće li uspjeti to dogovoriti. Tračkaranje za HDZ-om, nuđenje u odnosu na Dodika, vrijeđa one koji su četiri godine kritikovali SDA što je bila u koaliciji koja je neizbježna. Ljudi koji su glasali za ‘osmorku’ nisu očekivali ove stvari od njih”, poručio je Izetbegović.