Sramna odbrana medicinske sestre koja je udarala staricu: “Prva me je napala”

Medicinska sestra Aurona Peljaj, koja je uhapšena nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem šamara staricu u Domu za stare, iznijela je sramnu odbranu u policiji.

Tvrdila je da se ona zapravo branila od starice, iako se na snimku jasno vidi da se čak i smije dok šamara nesrećnu ženu.

U dugom tekstu koji je objavio Sinjali, navodi se da je Peljajeva pravdala svoje ponašanje tvrdnjom da je “ona (starica) prva napala“ i da je bila agresivna.

Cijeli slučaj dogodio se u Domu za stara lica “Orenda“ u Peći. Na snimku, koji je postao viralan, vidi se kako dvije medicinske sestre, Aurona Peljaj i Altina Redžepi, šamaraju nesrećnu staricu, dok Remize Kući snima, prenosi Nova.rs.

Osumnjičene su privedene, a Peljaj, koja na snimku drži staricu i stravično je udara, iznijela je sramnu odbranu u policiji. Tvrdila je da je udarala staricu u samoodbrani.

Kako piše portal Sinjali, Peljaj je izjavila da je tog dana otišla da pomogne kolegama koji su se bavili starijom ženom, jer je, prema njenim riječima, bila agresivna.

Silu koju je koristila nad nemoćnom staricom pravdala je time da je starica navodno prva nju napala.

Izjavila je da je nesrećna žena imala nervni slom tog dana i da je izazvala “nemire“ u prostorijama centra.

Kada sam počela da radim, ona je već bila stanarka u kući i doktor je potvrdio da ima psihičke smetnje. Na dan kada se desio slučaj, bila je veoma agresivna i s vremena na vrijeme doživljavala nervne krize, o čemu smo obavijestili doktora.

Tog dana imali smo zadatak da im promijenimo pelene nakon što je starija žena (žrtva) izvršila svoju fiziološku potrebu i zaprljala prostor rukama. Čula sam buku u kupatilu i otišla da pogledam.

Moje kolege su imale problema tamo i željela sam da pomognem. Ona me je napala i povrijedila mi ruku, napala me je nogom. Nisam koristila nasilje ili veliku silu osim da je spriječim da me napadne. Takođe je tog dana napala još jednog stanara“, izjavila je ona, prenosi Sinjali.

Tu se nije zaustavila, već je, prema tvrdnjama tog portala, smatrala svoje postupke ispravnim, uz obrazloženje da je morala dominirati nad ljudima sa mentalnim problemima.

U školi su nas učili da prema ljudima, koji predstavljaju rizik za osoblje i imaju psihičke probleme, treba da budemo dominantni. Svjesna sam da je akcija bila pretjerana, ali ona me je prva napala i moji postupci su bili upozoravajući i ne velikom silom. Moje kolege su pokušale da je (staru damu) stave pod kontrolu“, rekla je.

Dodala je i da je pomenuti dom namerno objavio snimak jer je juče napustila posao.

Inače, snimak nasilja nad staricom zgrozio je javnost u regionu. O pomenutom napadu oglasili su se gotovo svi kosovski zvaničnici, koji su osudili potez radnice.

Oglasila se kćerka starice

Kosovska policija uhapsila je tri osobe osumnjičene za fizičko nasilje nad starijom ženom, a njima je određeno im zadržavanje od 48 sati, prenosi Radio Slobodna Evropa na albanskom.

Kćerka starice koja je fizički napadnuta u domu za stare u Peći, u emotivnoj izjavi, rekla je da je šokirana time što je doživjela njena majka, prenosi televizija “Dukađini”.

Žaneta Nura, u direktnom uključenju sa novinarkom Editom Dolji, dala je detalje u vezi sa slučajem koji se dogodio njenoj majci, rekavši da ju je posjećivala jednom ili dva puta sedmično, prenosi Nova.rs.

Nura navodi da je prije četiri dana, tokom posjete domu za stare, primijetila znake na licu majke, ali da nije mogla da povjeruje da to potiče od radnika Doma.

Posjećivala sam je barem jednom ili dva puta nedjeljno, a prije četiri-pet dana vidjela sam tragove na licu, ali nisam mogla da povjerujem da bi u takvom domu to moglo da dođe od radnika. Automatski sam izvukla majku odatle, a sada se nadam da će pravda biti zadovoljena, a slučaj rasvijetljen. Desilo se mojoj majci, ali hajde da se ne desi drugima“, izjavila je.

Primijeniti silu nad sedamdesetogodišnjom ženom… Tri sestre, jedna joj je držala ruke, dok su joj se druge smijale – to je kraj svijeta. Veoma sam potresena“, nastavlja Nura.

Kćerka žene koju su maltretirale medicinske sestre kaže da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pravda bila zadovoljena.

Podsjećamo, dvije žene, koje su inicijalno uhapšene, osumnjičene su za krivično djelo “napad“, dok je treća osoba, koja je uhapšena kasnije tokom dana, osumnjičena za djelo “neovlašćeno fotografisanje ili snimanje“.

Kosovska policija je saopštila da su identifikovali dvije osumnjičene žene, nakon što se video proširio društvenim mrežama 2. novembra.

Na snimku se vidi radnica doma za stare kako zlostavlja stariju ženu, prenosi Euronews.

Medicinska sestra Aurona Peljaj rekla je policiji da se „branila“ od 70-godišnje žene, iako je u videu bilo jasno da starica čak nije ni imala dovoljno snage da se brani od Peljajeve, koja ju je udarala u lice i stomak.

U dugačkom tekstu koji je objavio Sinjali, navodi se da je Peljajeva pravdala svoje ponašanje tvrdnjom, da ju je “ona (starica) prva napala“, jer je bila agresivna.