Suspendovan Zoran Čegar!

Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zoran Čegar je suspendovan.

Suspenzija je uslijedila nakon inicijative federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i rezultat je interne istrage koju je sproveo FUP.

Čegara će, do okončanja suspenzije, na njegovoj poziciji mijenjati Latif Kabaš i ta odluka stupa na snagu od danas, 3. novembra 2022. godine, saznaje N1.

Video/ Objavljen snimak kako Zoran Čegar prijeti i psuje novinarima CIN-a

Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je prošle sedmice suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare.

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), došao je 26. oktobra na Općinski sud u Dubrovniku gdje mu je počelo suđenje pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika “Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura.

Ne smatram se kriv, prema optužnici“, rekao je Čegar na Sudu.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća.

Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru.

Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni.

Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje na Baricama i Nišićima kod Sarajeva stekao je koristeći se fiktivnim ugovorom i falsifikovanim dokumentima.

Novinari CIN-a su otkrili i da je šef Uniformisane policije FBiH optužen za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. To njegovi šefovi nisu znali.

Međutim, nakon što je priča objavljena, ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Aljoša Čampara je najavio istragu kako bi se utvrdila Čegarova odgovornost.

Ukoliko je ovo tačno sve, onda mislim da se radi, stvarno, o jednoj apsurdnoj situaciji gdje je protiv čovjeka podignuta optužnica za prevaru, a on odlučuje o pravima i dužnostima drugih policijskih službenika“, rekao je Čampara.

Odvjetnica Grubeša je na prijedlog svog klijenta predložila da se suđenje zatvori za javnost jer mu štete medijski natpisi, budući da se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku te da on može odgovoriti izvan Suda na pitanja novinara. Sud o njihovom zahtjevu nije donio rješenje.

Novinari CIN-a su ispred Suda zatražili od Čegara komentar. On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku: “Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.

Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”. “Ja sve znam, ne radim ja u trafici!”