SDA nakon novog ubistva u Sarajevu: “Može li umjesto kartela Sarajevom zavladati zakon?”

Nakon novog ubistva u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu oglasila se kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije.

Za sve, standardno, krive “trojku” i nabavku helikoptera što problematiziraju već godinama, dok su stručnjaci i javnost oduševljeni obzirom da su takvi helikopteri već standard u gradovima našeg regiona.

Nekoliko dana nakon što je kod hotela Europa, u najužem jezgru grada došlo do pucnjave, danas je na najpoznatijem sarajevskom šetalištu, usred dana, počinjeno brutalno ubistvo.

Mafijaški obračuni i hladnokrvne ‘sačekuše’, postali su prepoznatljivo obilježje Sarajeva, čiji građani su svakodnevno zasipani mecima, na najfrekventnijim područjima i u svako doba dana.

To je rezultat višegodišnjeg rada, različitih mjera, poteza i strategija za poboljšanje sigurnosti, kojima u javnosti ‘mašu’ Vlada Kantona Sarajevo i resorni ministar Admir Katica. Sarajevom bijesne kriminalni ratovi, koji svakodnevno prijete životima njegovih građana, šetača, školaraca, turista. Ne pomažu nikakve statistike, procjene subjektivnog doživljaja sigurnosti, ni vanredne sjednice.

Možda pomogne kupovina helikoptera? Možda 30 miliona KM potrošenih na tu stavku, daju bolji rezultat po sigurnost građana, nego jačanje ljudskih resursa i nabavka policijske opreme? Možda umjesto kartela, Sarajevom zavlada zakon? Možda“, navode iz SDA.

Ubijeni Kršo od ranije poznat policiji: Hapšen zbog pucnjave, bio meta bombaškog napada, ranio Benjamina Delalića

Da ne možemo tražiti kriva u nabavci helikoptera govore i podaci ko su učesnici pucnjava, obično od ranije poznati policiji, koji nisu procesuirani onako kako bi trebalo. I to dok je SDA vladala Kantonom Sarajevo, godinama unazad.

Anel Kršo je muškarac kojeg je danas sa 16 metaka usmrtio Nihad Sarajkić.

Završen je uviđaj kojim je rukovodio dežurni kantonalni tužilac. Osumnjičeni za ubistvo je lišen slobode. Sproveden u MUP KS radi kriminalističke obrade”, saopštili su iz Tužilaštva KS.

Nakon kraće rasprave danas u najprometnijem šetalištu u Sarajevu Anela Kršu ubio je Nihad Sarajkić. Sarajkić kako saznajemo nije imao policijski dosje.

Ubijeni Anel Kršo pd ranije je poznat policiji i organima gonjenja, 3. septembra 2013. godine u Olovskoj ulici u Sarajevu Kršo je pucao na Benjamina Delalića u društvu Alena Grbe, prenosi N1.

Optuženi su se tog dana vozili automobilom Alfa Romeo. Grbo je bio na mjestu suvozača, a Kršo vozača. U naselju Hrasno vidjeli su u Renault Meganu Delalića, s kojim su prije bili u sukobu, te su, nakon verbalnog sukoba s njim, prešli u suprotnu traku i vozili uporedo s njim, mašući pištoljem i govoreći: ‘Stani, mangupe, ako smiješ’“, kazao je tužilac Ljubo Badnjar, čitajući tada optužnicu.

Optuženi su mu prepriječili put autom. Grbo je izašao iz auta, usmjerio pištolj u pravcu Delalićeve glave te ispalio hitac, ranivši ga u rame. Potom je Kršo izašao iz auta, prišao s lijeve strane Delalićevom autu i ispalio hitac iz pištolja u pravcu Delalićevog stomaka.

Pogodio ga je u predjelu šake desne ruke, koja je bila u visini njegovog stomaka. Kršo je potom pokušavao repetirati pištolj i ispaliti još jedan hitac kako bi Delalića lišio života. Delalić ga je odgurnuo i tom prilikom je iz pištolja ispao metak. Optuženi su potom napustili mjesto događaja, prijeteći mu: ‘Neće se na ovome završiti’“, kazao je Badnjar.

Za ovo krivično djelo Kršo i Grbo osuđeni su na 18 mjeseci zatvora.