Koji su uzroci dehidrirane kože?

Bilo koji tip kože (suha, masna, kombinovana) može da se suoči sa problemom dehidratacije.

Posljedice mogu biti manje ili više izražene, ali taj nedostatak vode se, prije svega, ogleda u osjećaju nelagodnosti u predjelu lica i tijela ili nekim dijelovima tijela, naročito poslije kupanja ili tuširanja.

Dehidrirana koža je ponekad sinonim za suhu kožu. Međutim, to su dvije različite pojave. Dok dehidriranoj koži nedostaje vode, suha koža zapravo ima manjak prirodnih ulja. Osim toga, suha koža je tip kože, a dehidracija se smatra stanjem.

Ako koža nije hidrirana, ona brzo postaje gruba i nije prirodno sjajna. Vidjet ćete kako joj nešto fali, a samo joj fali pravilna njega i hidratacija. Ipak, nije samo voda ono što fali koži. Njen zaštitni sloj je oslabio, a to znači da joj niste pružili njegu kakva joj je potrebna.

Koža obično treba pomoć sa dodatnom hidratacijom kako bi se zaštitila od daljeg gubitka vlage.

Osim što ne pijemo dovoljno vode, uzrok pojavi dehidrirane kože može biti i učestalo mokrenje potaknuto unosom većih količina kofeina ili gaziranih pića. Zato je i zbog ovoga dobro kafu piti umjereno, a gazirana pića koristiti što manje ili nikako. Dehidrirana koža može se pojaviti i kao posljedica znojenja kada vježbamo. Za razliku od suhe kože, dehidrirana koža može uzrokovati simptome kao što su tamniji krugovi oko očiju, “spuštene” oči, “sjene” (posebno ispod očiju i oko nosa) i pojavu bora.

Ozbiljna dehidracija može uzrokovati i simptome kao što su vrtoglavica, suha usta, slabost, tamniji urin, a ne samo probleme sa kožom.

Dehidrirana koža zna biti “dosadan” problem, ali se može efikasno liječiti kad se identifikuje.