Kina će omogućiti parovima da imaju do troje djece u pokušaju da preokrenu pad nataliteta

Kineska vlada omogućit će parovima da imaju troje djece, dok zemlja pokušava izbjeći demografsku krizu.

Vrhovno rukovodstvo Kineske komunističke partije donijelo je odluku na sastanku u ponedjeljak, rekli su državni mediji, u potezu dizajniranom za borbu protiv starenja stanovništva u zemlji.

Državni mediji nisu rekli kada će nova politika biti primijenjena.

Dolazi samo tri sedmice nakon što je Peking objavio popis 2020. godine, koji je pokazao da kinesko stanovništvo raste najsporijom stopom u posljednjih nekoliko desetljeća.

Prema kineskom Državnom zavodu za statistiku, stanovništvo je poraslo za samo 5,38% u protekloj deceniji, najsporija stopa rasta od najmanje 1960-ih.

Cvat Kineske ekonomije

Kineska politika za jedno dijete uvedena je 1979. godine i više od 35 godina ograničavala je parove na jedno potomstvo, dok je zemlja pokušavala riješiti prenaseljenost i ublažiti siromaštvo.

Kineska ekonomija procvjetala je posljednjih godina i demografske potrebe su se promijenile. Danas se vlada oslanja na veliku, mladenačku radnu snagu kako bi podržala visok nivo ekonomskog rasta.

U pokušaju da izbjegne demografsku krizu, kineska vlada je 2015. najavila da će ublažiti ograničenja rođenja kako bi se omogućilo do dvoje djece po porodici.

Državni mediji pokušali su prikupiti podršku kampanji. 2018. godine, glasnogovornik Komunističke partije People’s Daily objavio je kolumnu na cijeloj stranici pod naslovom “Porođaj je i porodična stvar i nacionalno pitanje.”

Međutim, preokret politike nije uspio povećati stopu nataliteta u zemlji, koja je 2020. pala za gotovo 15% na godišnjoj razini. Neki parovi kažu da sve veći životni troškovi u Kini preskupo rađaju drugo dijete.

Istovremeno, kinesko stanovništvo ubrzano stari, ugrožavajući njegov ekonomski rast. Podaci popisa stanovništva 2020. pokazali su da je udio stanovništva starijeg od 65 godina brzo porastao tokom protekle decenije, sa 8,87% u 2010. na 13,5% u 2020. godini, prenosi CNN.