Edin Forto pozvao Bakira Izetbegovića da podrži prijedloge ustavnih promjena Naše stranke

Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto odgovorio je Bakiru Izetbegoviću koji je danas poslao prijedlog zajedničke izjave liderima parlamentarnih stranaka o principima izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Forto je pozvao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da podrži prijedloge ustavnih promjena koje je uputila Naša stranka.

U odgovoru Forto podsjeća Izetbegovića da su prijedlozi ustavnih promjena koje je predložila Naša stranka usvojeni na sjednici Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH te da su za njih glasali i predstavnici Kluba SDA, uključujući i Almu Čolo, predsjednicu Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Podsjećamo, prije dva dana je na sjednici Ustavno-pravna komisija Parlamenta BiH podržala amandmane Naše stranke na Ustav BiH i utvrdila da su usaglašeni s Ustavom.

Radi se o četiri amandmana, a glavni je onaj da se umjesto tročlanog Predsjedništva bira jedan predsjednik BiH.

Radi se o ukupno četiri amandmana kojim se implementiraju sve presude suda u Strasbourgu. Najbitnije, podržan je naš prijedlog da se umjesto tročlanog Predsjedništva bira jedan predsjednik, i to da se izbor vrši iz Parlamenta BiH. Time bi se sve značajnije ovlasti koje Predsjedništvo danas ima prebacile na Vijeće ministara“, kazao je tom prilikom Damir Arnaut, član Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Presedan u politici: Ustavno-pravna komisija PSBiH usvojila amandman na Ustav “jedan predsjednik BiH”