Privrednici iz Biznis kluba “Povelja”: Potrebne su nam poreske reforme, ali ne lihvarskih zakoni Federacije

Članovi Biznis kluba “Povelja” održali su sastanak sa ekspertima iz sektora ekonomije gdje su se makroekonomski analitičar Faruk Hadžić i ekonomistica Ardita Buljubašić referirali na prijedloge novih zakona.

Konkretno se radi o novom Zakonu o porezu na dohodak FBiH i Zakona o doprinosima FBiH, koje je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru.

Hadžić se osvrnuo na kategorije koje će plaćati znatno veće poreze.

Ako u ovoj formi budu usvojeni zakoni, određene kategorije će plaćati znatno veće poreze, poput radnika na ugovorima o djelu, autorskih ugovora ili freelancera. Npr. za ugovore o djelu će se sada plaćati iste stope doprinosa kao i za puni radni odnos, dok se i dalje neće moći koristiti usluge zdravstvenog osiguranja, iako će se povećati stopa doprinosa. Freelanceri će najgore proći. Umjesto dosadašnjih 6+4%, sada će plaćati 13+32,5% za svaku uplatu iz inostranstva“, objašnjava Hadžić.

Dodaje da bi zakoni trebali ispuniti sasvim drugu svrhu.

To je da kroz značajnije rasterećenje poreza i doprinosa, poslodavci imaju manje izdatke za radnike, a radnici veće neto plate. Predlaže koncept gdje bi ukupna stopa doprinosa iznosila 25% bruto plate, minimalna plata 750 KM, gdje se porez na dohodak od 10% ne bi plaćao na plate do 1.000 KM“, pojasnio je.

Na sastanku su članovi Kluba istakli da je neophodno uputiti apel zastupnicima u Parlamentu FBiH da poreske reforme idu u pravcu da se na trenutno važeće zakone djeluju amandmanski i to na način da ostane zbirna stopa od 10% na porez na dohodak, da se uvede zbirna stopa doprinosa u maksimalnom iznosu od 25% (umjesto 32,5%), da neoporezivi dio dohotka bude 1.000 KM mjesečno.

Talkođer i da se na ugovore o djelu, autorske ugovore i uplate iz inostranstva plaća samo porez na dohodak od 10%, a ukine naplata bilo kakvih doprinosa (sve dok se ne urede oblasti korištenja prava i usluga), te da se obrtnicima osnovica za obračun doprinosa računa na osnovu minimalne, a ne prosječne bruto plate.

Predsjednica Biznis kluba “Povelja” Azra Atagić – Ćatović osvrnula se na tematiku sastanka.

Po predloženom Zakonu o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak, doprinosi za plate u realnom sektoru će rasti. Vlada Federacije BiH mora biti otvorena za prijedloge i amandmane, jer sa ovim Zakonom samo će doći do pojačanog odliva radne snage, zatvaranja malih obrta i firmi. Potreban nam je Zakon koji će rasteretiti firme i obrte u FBiH, a ne tjerati ih u sivu zonu. Ovaj Zakon ne pogoduje ni preduzećima u javnom sektoru jer ce doći do povećanja budžeta za plate. Koji su stvarni razlozi predlaganja ovakvog Zakona, totalno je nejasno, pošto ovo nije nikakva reforma, kojoj smo se svi nadali”, kazala je ona.

Dodala je da će Biznis klub Povelja kao glas privrednika malih i srednjih preduzeća te obrta uskoro uputiti i svoje prijedloge Vladi Federacije BiH.

Nadamo se da će uvažiti sugestije kako bi dugoročno imali bolji poslovni ambijent koji ce dovesti do otvaranja novih firmi i obrta, otvaranja novih radnih mjesta”, poručila je predsjednica Kluba, te dodala da zbog ovakvih stavova vlasti dosta firmi razmišlja o prebacivanju poslovanja u RS ili Brcko distrikt, pošto će Federacija biti mjesto gdje se plaćaju najveći doprinosi i parafiskalni nameti u regionu.

U dajem dijelu sastanka Ardita Buljubašić je prezentovala tri primjera, odnosno na tri slučaja iz prakse prikazala trenutno važeći i novi model obračuna, na kojima se vide konkretne izmjene, te je konstatovano da odredbama novih zakona, odnosno prijedloga zakona, stvoriti će se veći trošak za poslodavce, a upitno je da li će radnici uopšte imati veća primanja nakon reforme.

Pored lihvarskih nameta privrednicima ovaj zakon predviđa i rigorzne kazne za privrednike koje su znatno pooštrene u odnosu na one koje su trenutnim zakonskim odredbma propisane.

Na sastanku je donesen zaključak da je neopohonda poreska reforma ali ne na način kao je propisano gore pomenutim zakonima jer nameće ogromne poreze koje naša privreda ne može podnijeti.